Een rechterlijke uitspraak kwam eraan te pas in een ontslagzaak. De directiechauffeur weigert auto’s schoon te houden.

Hoe zit het eigenlijk met de nevenactiviteiten van de directiechauffeur? Mag dat worden verlangd van een directiechauffeur? En welke nevenactiviteiten zijn dit dan?

We vragen het aan Paul Brussaard, oprichter en eigenaar van BRUSECO. Paul is tevens eigenaar van de dertig jaar jonge onderneming Brussaard High-Level Mobility Solutions, de grootste intermediair voor gecertificeerde directiechauffeurs in Nederland en België en Book Your Driver voor internationale delegaties en Europese opdrachtgevers.

 

Is de directiechauffeur verplicht om bijvoorbeeld ook andere werkzaamheden te verrichten? Of kan deze zich beroepen op het feit dat hij of zij is aangesteld als directiechauffeur?”

Paul Brussaard:” De directiechauffeur is primair aangesteld om het voertuig te besturen. Daar ligt dan ook zijn of haar verantwoordelijkheid. Hiervoor heeft hij of zij ook een gedegen vakopleiding gevolgd. Onderdeel van deze vakopleiding voor directiechauffeurs is echter ook dat de chauffeur de cliënt ontzorgt. En daar zit de ruimte voor nevenwerkzaamheden. Dit wordt ook uitgebreid behandeld tijdens de opleiding voor directiechauffeurs.”

 

Om welke nevenwerkzaamheden gaat dit dan?

Brussaard: “Dit zijn werkzaamheden die in de lijn liggen met de functie van directiechauffeur. Denk hierbij aan de autowassen, de auto van binnen en buiten schoonhouden (representatiefunctie), maar ook wagenparkbeheer, waarbij onderhoud van het voertuig wordt gegarandeerd (zorg voor actieve en passieve veiligheid). De directiechauffeur zorgt ervoor dat de winter- en zomerbanden op tijd worden verwisseld en dat de auto altijd juist is afgetankt (zorg voor continuïteit).”

 

Hoe zit het met eventuele rechterlijke uitspraken over dit onderwerp: wat vindt de rechter hiervan?

Brussaard; “Uit de jurisprudentie komt naar voren dat de werkgever en de directiechauffeur van tevoren heldere afspraken dienen te maken over de nevenwerkzaamheden. Dat schept duidelijkheid. Deze afspraken kunnen dan bij de arbeidsovereenkomst worden bijgevoegd. Dit kan prima bij de aanstelling of bij een verlenging van de arbeidsovereenkomst. Als er niets wordt afgesproken, dan is nog steeds de werkgever leidend in welke nevenactiviteiten de directiechauffeur dient te verrichten tijdens de wachturen. De directiechauffeur kan hiervoor worden verzocht mee te werken. Dit kan in een gesprek worden toegelicht.”

 

Waar ligt dan de grens? Dient de directiechauffeur alles te accepteren als neventaak?

Brussaard: “Nee, dat geldt niet voor alle taken. Belangrijk is dat de directiechauffeur zijn hoofdtaak als directiechauffeur goed en professioneel kan blijven uitvoeren. De directiechauffeur dient hierbij rekening te houden met o.a. de Arbeidstijdenwet. Belangrijk is dat de netto en bruto rijtijd in de gaten worden gehouden. Vooral voldoende rusttijd is zeer belangrijk in deze functie. Die dient de chauffeur goed te registreren. Mocht er een ongeval gebeuren met letsel, dan wordt dit een belangrijke administratie. De directiechauffeur dient dus altijd aantoonbaar uitgerust achter het stuur te zitten. Dat is zijn of haar primaire verantwoordelijkheid. Een directiechauffeur vragen om intern alle tussenliggende uren intensief werk te laten doen, terwijl er al lange rijdagen worden gemaakt is onverstandig en niet uit te leggen aan de arbeidsinspectie. Mocht de directiechauffeur bij een ongeval betrokken raken en hierdoor raakt de verkeersveiligheid in het gedrang, dan volgt een strafzaak waarbij zowel de directiechauffeur als ook de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor het niet naleven van de Arbeidstijdenwet. Dat moet wel worden besproken en goed worden afgewogen, voordat de directiechauffeur teveel taken op zijn of haar bordje krijgt.”

 

Wat als de chauffeur weigert om de auto schoon te houden?

Brussaard: “Dan grijpen we terug naar de jurisprudentie: daarin wordt de directiechauffeur in het ongelijk gesteld bij weigering en wordt deze ontslagen. Deze ontvangt dan een lage transitievergoeding en dat is het dan. Die vergoeding kan lager worden vastgesteld omdat de directiechauffeur en zijn werkgever een onwerkbare relatie hebben gekregen op grond van werkweigering. Daarnaast mag eenieder zijn eigen advocaatkosten betalen bij een procedure, omdat dit een grond is om een directiechauffeur te ontslaan. Hierbij is wel van belang dat vooraf over deze extra taken is gesproken en dat dit goed is vastgelegd.”

 

Hoe voorkom je een dergelijker geschil?

Brussaard: “Belangrijk is dat het aantrekken van een nieuwe directiechauffeur goed en helder wordt omschreven welke taken van de directiechauffeur worden verwacht.  Het takenpakket helder omschreven is belangrijk, inclusief de neventaken. Maar let hier wel op.  De energiehuishouding van de directiechauffeur moet wel goed blijven. De directiechauffeur moet fit blijven, omdat oververmoeidheid dient te worden vermeden (grootste risicofactor). Ook bij lange werkdagen. Hier speelt ook de Arbeidstijdenwet mee. Daarvoor is de directiechauffeur ook verantwoordelijk, evenals zijn of haar werkgever. Dan is het soms beter om even uit te rusten. Zeker als er veel uren gereden moet worden en bij langere werkdagen. Bij normale werktijden kan de directiechauffeur op deze manier een waardevolle bijdrage leveren en maakt deze onderdeel uit van een team collega’s. Dat is ook leuk. Zo zijn er vele directiechauffeurs die ook verantwoordelijk zijn voor de interne post, een baliefunctie hebben of deel uitmaken van de beveiliging. Dat zijn taken die prima gecombineerd kunnen worden met deze functie van directiechauffeur. Dat maakt de directiechauffeur tot een waardevol vertrouwenspersoon met een enorme toegevoegde waarde binnen de cultuur van een bedrijf of organisatie.”

 

Hoe zit het dan met het wassen van meerdere auto’s van andere directieleden?

Brussaard: “Dat hoort ook thuis binnen het domein van de directiechauffeur. Je ontzorgt de cliënt en daar hoort dit ook bij. Je bent dienstbaar. Dat blijkt ook uit de jurisprudentie”

 

Nu vraagt mijn cliënt om het gras te maaien bij hem thuis. Moet ik dat ook doen?

Brussaard; “Toen ik ooit begon als directiechauffeur heb ik alles gedaan wat mijn cliënt mij vroeg. Dat heeft me heel veel werk en mooie cliënten opgeleverd. Want je wordt ook beloond voor je inzet en trouw. Wij zeggen nu: “als er maar een stuur op zit, dan maaien we ook het gras! Dit is meer als een grap bedoeld natuurlijk. Echter, gaat het meer lijken op een vaste taak, waarbij het werk als directiechauffeur minder belangrijk lijkt, dan is het tijd voor een goed gesprek. Wat verwacht de cliënt werkelijk van mij? Wat staat er in mijn functieomschrijving? Wat betekent dit voor mijn werkkleding, uurvergoeding en tijdsbesteding? Dit gesprek aangaan vindt niet iedere directiechauffeur even gemakkelijk. Wij leren de directiechauffeurs tijdens onze BRUSECO vakopleiding International Executive Chauffeur (IEC) om dit ook bespreekbaar te maken op een juist moment. Er dient namelijk wel een professionele en integere relatie te ontstaan, waarbij beiden zich prettig en veilig voelen. Het mag niet zo zijn dat de directiechauffeur of de cliënt zich ongelukkig gaat voelen, omdat er zaken zijn die niet helder zijn uitgesproken. Daarin verschillen ook vaak de personen. De een is flexibeler dan de andere. De professionele relatie moet echter wel in balans zijn. Omdat deze twee personen vaak in een kleine ruimte samen werken, vraagt dit om harmonie, discretie, integriteit en vertrouwen. Heldere uitgesproken verwachtingen zijn hierbij belangrijk. Hier gaat het regelmatig fout en dan wordt er zuinigjes door werkgever omschreven –dat de klik– er niet is. Dat is natuurlijk zonde, omdat dit ook voorkomen kan worden.“

 

Wat kan je de directiechauffeur adviseren?

Brussaard: “Bespreek van tevoren met jouw opdrachtgever wat zijn of haar wensen en verwachtingen zijn. En bied dit aan. Train jouw beroepshouding en toets aan wat jouw werkgever of je aan de verwachting voldoet. Dit moet je wel kunnen. Dit is een groot gemis in de huidige rijopleidingen, zoals het CCV D toetst. Overweeg daarom ook eens om een praktijkgerichte Vakopleiding Directiechauffeur te volgen, zoals wordt geëxamineerd door DEKRA. Daar ga je niet alleen op een hoger niveau leren autorijden, maar train je ook die communicatie en beroepshouding als directiechauffeur. Het examen bij DEKRA voorziet daarin. Je wordt als directiechauffeur op 40 punten geëxamineerd, waaronder o.a. communicatieve vaardigheden en probleemoplossend denkvermogen. Dat biedt eyeopeners voor directiechauffeurs en daardoor wordt direct de klanttevredenheid verhoogd. Daar gaat het uiteindelijk om! Je wint het dan ook bij het sollicitatiegesprek bij een nieuwe functie.”

 

Waar ligt de meerwaarde van de directiechauffeur?

Brussaard: “Een flexibel ingestelde directiechauffeur is een verademing voor de werkgever. Een directiechauffeur die graag aanpakt en vooruitdenkt, dat zoeken zij. Daar scoor je mee. 12 punten zoals bij het Eurosongfestival zou ik zeggen! En specialiseer jezelf. Als er beveiliging of observatie nodig is, volg dan ook die modules. Dat kan ook bij BRUSECO CrisisCTRL. Zo houd je ook nog eens jouw certificaat geldig en leer je bij. Reanimatie/AED moet standaard in jouw pakket zitten, evenals Incidentmanagement. Want zodra de nood aan de man is, ben jij als eerste ter plaatse. Kies dus een goede vakopleiding en bied meerwaarde. Bezoek rustig onze site om eens rond te kijken. Want een directiechauffeur biedt maatwerk en brengt specifieke vaardigheden mee. Verras jouw werkgever op een positieve manier!”

 

Hoe zit het nu met die eis van de chauffeur die wordt ontslagen?

Brussaard: “De rechter ging niet mee in zijn stellingname en vond de weigering ongegrond. De eis van de chauffeur om € 85.000 te ontvangen als vergoeding hield ook geen stand. Dag baan, dag vergoeding en weg vertrouwen en reputatie. Want wie wil nog met deze directiechauffeur rijden? Dit hoort echt bij de oude generatie directiechauffeurs. Die hadden ook een andere soort baas. Het huidige management  en leiders van nu en huidige generatie CEO’s zit er heel anders in: die weten van aanpakken en verwachten dat ook van hun directiechauffeur. Daar zit volgens mij ook de meerwaarde: meer bieden dan de werkgever van jou verwacht! Dat is scoren!“.

 

Ik wil meer weten over de vakopleiding