Home » Overig » Aantal ritten en gemiddelde ritduur directiechauffeur neemt toe

Het gemiddeld aantal uren dat een directiechauffeur daadwerkelijk onderweg is, lijkt de afgelopen jaren dagen flink gestegen. Marktleider Brussaard Mobility Services concludeert dit. De trend van voor de Coronacrisis schijnt zich voort te zetten. Het aantal ritten neemt toe, maar de ritduur neemt ook toe. Hier liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag:

  1. Opkomende files door ongevallen en werkzaamheden aan de weg.
  2. Meerdere afspraken op één dag nodig om achterstand in te halen.
  3. Internationale ritten nemen toe. Bij voorkeur wordt nu de auto gekozen ipv. het vliegtuig.

Er wordt een toename in de gemiddelde ritduur waargenomen van gemiddeld 6,2 uur per dag naar 9,1 uur per dag. Dit is inclusief de wacht- en rusttijd. Dit werd tot maart 2020 mede-veroorzaakt door de filevorming op de Nederlandse autowegen. Nu komt daar een trend bij: het aantal buitenlandse ritten neemt fors toe. Hierbij worden Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven steeds vaker gebruikt als hub naar de Benelux en Duitsland. Maar ook ritten naar Frankijk en Zwitserland komen vaker voor.

 

Corona heeft jaar lang invloed gehad, coronavrij reizen

De coronacrisis heeft een grote invloed gehad op het gebruik van een directiechauffeur. Nu de vaccinatiegraad toeneemt, stijgt het aantal ritten navenant mee. Mensen lieten zich eerst niet rijden door een directiechauffeur, maar nu ze gevaccineerd zijn, wel.  Waar in eerste instantie het thuiswerken ervoor zorgde dat er minder ritten werden gereden en het aantal files fors afnam, zien we nu weer een stijging in het aantal ritten. De ritten zijn gemiddeld ook langer.

Een nadere analyse leert dat het Corona-proof reizen voor leden van een Raad van Bestuur, directieleden, advocaten en adviseurs een belangrijke reden is om zich door een chauffeur te laten rijden. Waar voorheen soms nog de trein of het vliegtuig werd gebruikt, wordt nu gekozen voor een veiliger manier van reizen door het gebruik van de (eigen) auto.

 

Uitval directiechauffeurs

De periode van de coronacrisis zorgde ook voor een verdere afslanking van het aanbod van hoogwaardige directiechauffeurs. Dit komt met name doordat er minder aanvragen binnenkomen. Dit is een significante afname geweest van 90%. Veel ZZP-directiechauffeurs die afhankelijk waren van een vaste opdrachtgever zijn niet zonder kleerscheuren door de COVID-19 crisis gekomen. Die zijn een andere baan gaan zoeken. Dit betekent dat we de komende jaren moeten rekenen met een schaarste aan gecertificeerde directiechauffeurs. Veel directiechauffeurs hebben hun CCV-D certificaat niet verlengd. 

 

Hoe selecteert u de juiste chauffeur? 

Lees hiervoor het artikel; ‘Hoe selecteert u de juiste chauffeur?’

 

Tekort

De trend van uitval en vergrijzing binnen het aanbod van directiechauffeurs volgt de markt van aanbod en vraag van vrachtwagenchauffeurs. Daar is ook een schreeuwend tekort aan gekwalificeerde chauffeurs. Wij verwachten dat als na de coronacrisis de vraag naar directiechauffeurs stijgt het aantal detacheringsopdrachten zal stijgen. Heb je eenmaal een goede chauffeur, dan wil je hem niet meer laten gaan. Vaak kiezen opdrachtgevers voor detachering voordat ze beslissen dat ze de chauffeur in vaste dienst gaan nemen. Zeker als de spoeling dun wordt.

 

Wilt u kennismaken met uw nieuwe directiechauffeur? 

Boek hier uw gecertificeerde directiechauffeur

 

 

 

Wilt u opgeleid worden als directiechauffeur?

Lees hier meer over de opleiding directiechauffeur

 

 

Alle nieuwe artikelen

Certificering van chauffeurs

Gerelateerde artikelen