Hoe we vanuit de crisis weer sterker worden…

We hebben het afgelopen jaar geleerd om voorzichtig om te gaan met voorspellingen. Het meest zwarte scenario is waarheid geworden: de stilstand binnen de taxisector en het directievervoer heeft veel langer geduurd dan verwacht. Ruim een derde van de maatschappij is door de crisis compleet gedupeerd, terwijl twee derde last had van het thuiswerken.

Een crisis nodigt ook uit tot bezinning. Ga ik nog op dezelfde voet verder of is dit misschien het moment om te stoppen als directiechauffeur, taxiondernemer of zzp-er? Komen de cliënten straks weer terug met boekingen? Als mensen besluiten een andere richting in te gaan, wat betekent dit dan voor het aanbod van gekwalificeerde directiechauffeurs?

Hoe groot gaan de gevolgen van deze crisis worden? Niemand kan in een glazen bol zien wat ons te wachten staat. Toch kunnen we op basis van feiten en ontwikkelingen wel een inschatting maken.

Gamechanger: vaccineren

De grote gamechanger is het vaccinatieprogramma. Dit is een unieke en gedegen aanpak voor een crisis die we niet eerder hebben meegemaakt. Covid-19 wordt door de supersnelle ontwikkeling van de vaccins binnen 6 maanden gereduceerd tot een griepje. Beheersbaar dus. Tenminste, zoals het er nu naar uit ziet. Daarnaast wordt het hele alarmeringssysteem rondom (toekomstige) virussen permanent opgeschaald. Binnen het crisismanagement staan virussen nu gelijk aan computerhacks in nutsvoorzieningen. We gaan ons niet meer laten verrassen. Intelligentie is terugkoppeling. De mens leert snel en past zich aan. Dat zit in onze genen.

Vrijheid

Om bij ons vak te blijven: de markt van de directiechauffeurs, privéchauffeurs en hoogwaardig personenvervoer gaat, na een lange periode van stilstand, straks weer op volle toeren draaien. We zijn eraan toe. Succes mag weer gevierd worden en dat gaan we dan ook doen met zijn allen. Na alle restricties komt er nu tijd voor meer vrijheid. Nu al worden er vergelijkingen gemaakt met de roaring twenties uit de vorige eeuw. (die een reactie was op de eerste wereldoorlog en de Spaanse griep). Ik voorspel succes voor luxe automerken zoals BMW, de horeca, de reis- en de evenementenbranche. We gunnen onszelf weer luxe; omdat het kan.

Sociale behoeftes

Mensen met een vast inkomen hebben het afgelopen jaar veel geld gespaard. Ze konden het ook niet uitgeven; waren gebonden aan huis. Nu er straks meer vrijheid zal komen gaan we intensief op zoek naar sociaal contact. We willen elkaar weer ontmoeten, samen feesten en uit eten. Weer onbezorgd genieten. Er worden meer bijeenkomsten en evenementen dan ooit tevoren georganiseerd. Alles moet weer worden ingehaald.

Keuzes maken

Voor we met elkaar kunnen genieten van deze nieuwe vrijheid moeten we eerst nog herstellen, want er komt ook nog heel wat verborgen leed boven drijven. Er zijn veel ondernemers en zzp’ers die simpelweg niet meer kunnen herstellen. De crisis heeft hen te hard geraakt. Ook als je met steun van de overheid kon overleven lukt dat niet altijd meer als die steun komt te vervallen. Lukt het om overeind te kunnen blijven? Tegen welke prijs? Voor veel mensen breekt een tijd aan waarin keuzes moeten worden gemaakt. Kies je ervoor een andere weg in te slaan en een baan te zoeken in een economie die weer zal opleven? Het herstel van de economie gaat sneller en wordt groter dan we ons nu kunnen voorstellen. En daar gaat uiteindelijk iedereen van meeprofiteren.

Waar ligt jouw passie?

Nu breekt de tijd aan om te kiezen voor het beroep dat je altijd al heeft aangetrokken. Nu we, al dan niet gedwongen, een keuze moeten maken denken we hier ook heel bewust over na. We hebben misschien, naar ons gevoel, te lang gedaan wat niet echt bij ons paste. Een aantal mensen zal in deze periode van baan veranderen. En als je dan moet kiezen welke richting je op wilt gaan, dan komt die droombaan ook weer naar voren. Want het leven is maar kort en onze keuze moet vooral goed voelen.

Het vak van directiechauffeur en privéchauffeur krijgt weer een opleving. Zakenmensen willen geen gedoe meer met files, een parkeerplaats zoeken en uren aan verloren reistijd. Het mag nu weer: een directiechauffeur of een comfortabele auto met chauffeur. We gunnen onszelf meer luxe en minder stress. Succes mag (weer) gevierd worden!

En de chauffeur? Die heeft een bewuste keuze gemaakt om van zijn passie zijn beroep te maken; zonder stress en met een glimlach…

 

BrusArt Media 2021