Home » Overig » Wat is het verschil tussen een privéchauffeur en een directiechauffeur?

Veel mensen staan er niet bij stil. Vaak gebruiken zij het woord -privéchauffeur- te pas en te onpas. Zelfs studentenchauffeurs noemen zichzelf prive-chauffeurs.

Hoe zit dat nu met die benaming?

Wat is een privéchauffeur en wat is een directiechauffeur nu precies?

 

Privéchauffeur

Een privéchauffeur is een -eigen chauffeur- die ook privé voor de client werkt. Dit betekent dat de chauffeur zowel zakelijk als privé voor één vaste cliënt chauffeursdiensten verricht. Hierbij komt de chauffeur ook bij de cliënt thuis en kan soms ook voor andere hand- en spandiensten ingezet worden. Denk hierbij aan het vervoeren van de kinderen van en naar school, de echtgenote of kleine klusjes. Dit is de vertrouwenspersoon voor de familie. Deze privéchauffeur zien we vaak terug bij vermogende families en ondernemers. Die willen graag een vertrouwenspersoon hebben die hen ontzorgt als chauffeur. Vaak maakt deze privéchauffeur ook onderdeel uit van het beveiligingsteam, mocht hiervan sprake zijn. Hiervoor volgt de privéchauffeur dan een speciale opleiding en training.

 

Directiechauffeur

Een directiechauffeur werkt voor een directie of managementboard of Raad van Bestuur. Deze is in loondienst van de firma, wat vaak een BV of NV is. Een NV is vaak een beursgenoteerd bedrijf. De directiechauffeur vervoert dan 1 of meerdere Management Board Members, oftewel directieleden. Soms heb je een functionaris waarvoor je exclusief rijdt, maar de laatste jaren zien we dat de directiechauffeur soms ook -wordt uitgeleend- aan eenieder die graag vervoerd wenst te worden vanuit de andere leden van de management board of directie.

De directiechauffeur is altijd gecertificeerd of dient te worden gecertificeerd nadat deze in dienst is getreden. Hiervoor bestaan in Nederland twee soorten certificaten. Dit zijn het DEKRA certificaat International Excutive Chauffeur en nu nog het CCV D certificaat. Dit laatste certificaat zou in 2020 een andere vorm krijgen, zo werd door het CCV aangekondigd. Tot op heden is onzeker op welke wijze dit een vervolg krijgt.

In Nederland heeft niet ieder lid van een Management Board een eigen directiechauffeur. Dit is geheel anders in Duitsland. Daar zie je heel duidelijk de trend dat een directiechauffeur bij de functie hoort. In Nederland is dit niet zo, wat natuurlijk een gemiste kans is voor de directiechauffeur en de betreffende functionaris. Want een goede directiechauffeur, zo is onze visie, verdient zich altijd ruimschoots terug. En Nederland is bij uitstek geschikt om alle locaties op 1 dag te bezoeken.

 

Trends binnen de wereld van de directiechauffeur

De trend is dat de directiechauffeurs ook tijdens de vele wachttijden nuttige bezigheden moeten doen. De hele dag in de chauffeurskamer zitten, zien we nauwelijks meer. Dit was in de jaren 80 en 90 wel het geval. Toen had de directiechauffeur overdag een vrij leventje. Dat is minder tegenwoordig. Daarnaast dient de chauffeur gecertificeerd te zijn. Die eisen zijn anno 2020 standaard. Hierbij wordt van oudsher voorkeur gegeven aan het CCV D certificaat, maar het DEKRA certificaat is sinds 2011 sterk in opkomst. Dit laatste certificaat omvat veel meer een toetsing van de brede competenties van het vak directiechauffeur, terwijl het CCV alleen de rijvaardigheid op een beperkt aantal toetst. De DEKRA wint aan naamsbekendheid, zo is te zien in de vacatures.

 

Combinaties

Zo zien we ook combinatiefuncties ontstaat zoals Bode-directiechauffeur of Chauffeur/wagenparkbeheerder of Chauffeur/Personal Assistant. Op die manier kan de vertrouwenspersoon directiechauffeur breder worden ingezet. Ook zien we dat beveiliging en preventieve observatie steeds vaker deel uit maakt van het takenpakket van de directiechauffeur. Dan spreek je van een Veiligheidschauffeur (met een D3 certificaat).

 

Studentchauffeur

Een studentchauffeur is eigenlijk gewoon een studentchauffeur of chauffeur op afroep en geen privéchauffeur. Maar ja, het klinkt wel chique toch? Die wordt ingezet voor thuisbrengritten vanuit sjieke restaurants. Een student biedt minder ervaring en minder continuïteit. Ze zijn wel lekker goedkoop en zeer flexibel inzetbaar. Hier is nog altijd vraag naar.

 

Lees hier ook over de trends binnen het vak van directiechauffeur.

 

Blijf op de hoogte van dit prachtige beroep van directiechauffeur en privéchauffeur! Word Fan van Chauffeur.nl en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Zo blijf jij altijd op de hoogte van de nieuwe trends, ontwikkelingen, vacatures en leuke acties.

Alle nieuwe artikelen

Certificering van chauffeurs

Gerelateerde artikelen