Eerste WRM-instructeurs succesvol aan de slag als Rijdocent OGS+

jan 7, 2020

Home » Rij instructeur » Eerste WRM-instructeurs succesvol aan de slag als Rijdocent OGS+

Eerste WRM-instructeurs succesvol aan de slag als Rijdocent OGS+

De eerste WRM-rijinstructeurs zijn nu succesvol aan de slag gegaan, als Rijdocent OGS+, na het volgen van de opleiding. Vanuit de Leergang Didactische Vaardigheden Rijonderricht Voorrangsvoertuigen, zijn de eerste niet-brandweermensen/hulpverleners, succesvol actief als Rijdocent OGS+. Want het is niet vanzelfsprekend dat een rij-instructeur die, normaliter, opleidt voor het B-Rijbewijs (met 17 en 18 jarigen), ook geschikt is om rijonderricht te geven aan chauffeurs, die met optische en geluidssignalen dienen te rijden. Dat bleek bij de opstart van deze nieuwe opleiding.

Hans Peter is Rijdocent OGS+ bij BRUSECO en verzorgt de OGS+ vakopleidingen voor rij-instructeurs:” We hebben nu een eerste groep WRM-Rijinstructeurs opgeleid voor de Bevoegdheidspas OGS+ van het IBKI. Wat ons opviel is dat na het behalen van het theorie- en prakijktexamen, de WRM-rijinstructeur nog een flinke achterstand had ten opzichte van onze eigen ervaren rijdocenten OGS+. Die rijdocenten OGS+ hebben veelal al een achtergrond in de verhoogde rijvaardigheid, of zijn zelf werkzaam bij een hulpdienst, zoals Brandweer of Ambulance of Marechaussee. Dit gaf ons een helder inzicht in het verschil tussen het IBKI-examen en de praktijk. We zijn die verschillen in kaart gaan brengen en hebben in 2019 de Masterclasses geïntroduceerd om het gat te dichten tussen de ervaren en onervaren rijdocenten. Dit heeft nu tot een eerste positief resultaat geleid: 4 WRM-rijinstructeurs uit die groep van 30 rijinstructeurs geeft nu daadwerkelijk succesvol rijonderricht bij onze hulpdiensten!”, aldus Hans Peter.

De WRM-rijinstructeur dient na het behalen van de Bevoegdheidspas OGS+, minimaal 2 Masterclasses te volgen, waaronder ook didactische vaardigheden. Daarnaast dient deze meer te weten te komen over de brandweerorganisatie (grootste aandeel in de OGS+ rijtrainingen). BRUSECO heeft zelf ook brandweermensen in dienst, waardoor deze koppeling eenvoudig gemaakt kon worden. “De WRM-rijinstructeur leiden we op tot Rijdocent OGS+”, vervolgt Hans Peter. “Deze leert ook de vaktermen vanuit de Brandweerorganisatie, de soorten voertuigen, werkzaamheden en functies. Er wordt stilgestaan bij het verschil tussen een Prio 1 en Prio 2 melding en dat de brandweerchauffeur over het algemeen veel ervaring heeft in het rijden met optische en geluidssignalen. Deze opleiding wordt gegeven door mensen uit de brandweerorganisatie en werpt nu haar vruchten af!”.

Alex is zo’n WRM- Rijinstructeur die via BRUSECO aan het trainen voor de Brandweer is begonnen. Alex heeft in november 2019 de leergang afgerond bij BRUSECO: “Een hele waardevolle ervaring en een mooie verrijking van de kennis en ervaring die ik zelf al 30 jaar heb opgedaan bij diverse clubs waarvoor ik actief rijinstructeur ben geweest. Via BRUSECO kreeg ik die kans en die heb ik met beide handen aangepakt. Het was een hele leuke opleiding, die me ook heeft getriggerd om zelf ook mee te denken met de ontwikkeling van deze relatief nieuwe markt. Bij BRUSECO krijg ik daar de ruimte ook voor! Dit vakgebied is echt in ontwikkeling en dat maakt het juist zo mooi: van instructie naar coaching, waarbij je de chauffeur het gevoel geeft hem of haar te helpen om zelf de verantwoordelijkheid als chauffeur te kunnen dragen. Daarvoor rijk ik de tools aan. Dat maakt het rijonderricht een ware ontdekking en beleving voor de kandidaat-chauffeur. Dit draagt direct bij aan een veilige verkeersdeelname, zowel tijdens het werk als in privé!”, stelt Alex ten slotte.

Steven Brünen van Rijschool Brünen in Enschede is ook een WRM-Rijinstructeur, die de Leergang Didactische Vaardigheden Rijonderricht Voorrangsvoertuigen met succes heeft afgerond eind 2019. “Ik ben eerst een aantal keren mee gereden met een ervaren Rijdocent OGS+. Daarna heb ik onder begeleiding rijonderricht gegeven aan de Veiligheidsregio Twente. Dit ging heel goed. Nadat dit met een -zeer goed- werd beoordeeld door BRUSECO, mocht ik zelfstandig een aantal rijtrainingen verzorgen. En daar heb ik hele positieve feedback op mogen ontvangen. Dankzij BRUSECO en de leergang kan ik nu samen met mijn collega’s verder ontwikkelen in deze nieuwe en interessante markt!”.

Paul Brussaard is Hoofd Opleidingen bij BRUSECO en zelf ook actief als brandweerman: “In 2020 zal het tekort aan bekwame rijdocenten OGS+ voor onze hulpdiensten alleen maar duidelijker worden. Dat komt door de wettelijk opleidingsplicht van alle Veiligheidsregio’s en door de nieuwe Brancherichtlijn. BRUSECO heeft dit als eerste gezien in de markt en is al in 2017 gestart met het ontwikkelen van nieuwe programma’s voor de Brandweerorganisatie. “De brandweer heeft ons op dit spoor gezet door mij hiervoor benaderen. Er was een duidelijke behoefte aan een innovatie en verbetering van het rijonderricht. Ik ben daarvoor persoonlijk benaderd. Daarna hebben we ons flink verdiept in deze materie en zijn vanaf dat moment aan het schrijven en ontwikkelen geslagen. Alle ervaringen die ik en mijn collega’ s hebben opgedaan bij de brandweer, marechaussee en ambulancediensten, is hierbij natuurlijk van cruciaal belang. En wat betreft die opleiding: Dat is gelukt! De BRUSECO rijdocenten scoren o.a. bij de Veiligheidsregio een 8,5! Dat is een goed uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling van nieuwe rijdocenten OGS+. Dit komt door onze vakbekwame rijdocenten OGS+ die zich goed kunnen inleven in de (ervaren) brandweerchauffeur en veel bagage in huis hebben voor het geven van professioneel rijonderricht op het terrein van de voortgezette rijopleiding voor voorrangsvoertuigen.”, aldus Paul Brussaard.

Door de ontwikkeling van deze Leergang kan het aantal WRM-rijinstructeurs, die GEEN achtergrond hebben binnen de hulpdiensten, ook vakbekwaam worden opgeleid tot Rijdocent OGS+.

BRUSECO leidt momenteel ruim 1.400 brandweerchauffeurs op voor het programma -Vakbekwaam blijven-. Die ervaring wordt één op één teruggekoppeld in de Leergang Didactische Vaardigheden Rijonderricht Voorrangsvoertuigen. Dit vertaalt zich in een gedegen en hoog gewaardeerde opleiding voor WRM-rijinstructeurs, die graag Rijdocent OGS+ willen worden. Natuurlijk ligt dit ook aan het niveau van de rijinstructeur die zich aanmeldt. De ene rijinstructeur pakt sommige zaken veel sneller op dan de andere rijinstructeur. Dat blijkt nu ook in de praktijk. Dit leidt weleens tot teleurstelling bij de betreffende rijinstructeur als het er even niet inzet. Via een Persoonlijk Ontwikkelingsplan willen we dit goed in kaart brengen. Want vaak kan  -met een klap en een duw- een aantal van de rijinstructeurs stap voor stap alsnog instromen”.

Overschatting

Paul merkt wel het volgende op: “De gemiddelde WRM-rijninstructeur overschat soms op een aantal punten zijn eigen kwaliteiten. Vooral het -tegennatuurlijke- van het rijden met Optische en geluidssignalen is een onderschat onderdeel van de opleiding tot OGS+ Rijdocent. Ineens moet er harder worden gereden, mag er door rood licht worden gereden worden op kruisingen en rijden we tegengesteld een rotonde op. Dat vraagt wel om een flinke aanpassing in het denken van de WRM-Rijinstructeur. Ook het coachende ontbreekt nog vaak als competentie van de WRM-Rijinstructeur. Je moet leiding geven aan het leerproces (via het lesplan), maar je dient de kandidaat leidend te laten zijn in zijn of haar leerproces. Dat lukt niet iedereen, dat loslaten van de eigen didactische voorkeuren. Maar zoals de voorbeelden hiervoor wel aangeven: het is mogelijk! Het vraagt wel extra inzet en investering van de WRM-rijinstructeur in tijd een ook geld. Want dit vraagt om training en een goede begeleiding. Dat biedt BRUSECO. Het resultaat: We zien aan de stralende koppies dat iedereen tevreden uitstapt. Het bewijs is geleverd: de WRM-Rijinstructeur kan succesvol rijdocent OGS+ worden. En vervolgens ziet onze opdrachtgever een stijgende motivatie bij de chauffeurs om onze trainingen te volgen. Kijk, het mes snijdt aan drie kanten”.

OGS+ Vakdagen

BRUSECO zal in 2020 speciaal voor chauffeurs en voor de doelgroep rijinstructeurs de OGS+ Vakdagen organiseren. Hierdoor zijn we in staat om belangrijke thema’s te verdiepen en met elkaar te delen, zodat een acceleratie van kennis en ervaring ontstaat. BRUSECO verbindt hierbij graag professionele rijdocenten aan de wensen van de opdrachtgevers. Dit geeft een boost aan de persoonlijke ontwikkeling van Rijdocent OGS+ en van de chauffeurs die werkzaam zijn bij de hulpdiensten. Maar ook andersom: de Veiligheidsregio’s kunnen weer leren van de professionele Rijdocenten OGS+. Want daar zien we ook een nuttige aanvulling. Meer informatie volgt via Chauffeur.nl en via de BRUSECO Website of Facebookpagina.

Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Word Fan van Chauffeur.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ben je nog geen WRM-rijinstructeur, maar denk je erover na om dit wel te gaan worden? Informeer dan hier naar de opleiding voor B-rijinstructeurs.

 

 

Alle nieuwe artikelen

Certificering van chauffeurs

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in het land van de chauffeurs. En schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarin staan ook regelmatig leuke aanbiedingen en vacatures die voor jou interessant kunnen zijn. Meld je aan voor de nieuwsbrief.