Privé-chauffeur, een vak apart!

dec 12, 2019

Home » Directiechauffeur » Privé-chauffeur, een vak apart!

Privé-chauffeur, een vak apart!

Kunt u dat eens toelichten?

Ja, het vak van directiechauffeur wordt steeds onderschat. Niet alleen door de CEO, Raad van Bestuur of topsecretaresse. Of zoals laatst door een cliënt van mij: inmiddels multimiljonair.

“De chauffeur is toch de laagste functie in dit bedrijf!”, riep hij tegen mij toen ik hem opzocht. Daarop heb ik hem enigszins geprikkeld toegesproken: “Maar de informatie ligt intussen wel op straat”, siste ik hem toe. “En we zijn nu op zoek naar de zoveelste chauffeur. Omdat dit vak achteloos door u wordt onderschat. Uw chauffeur vertrekt steeds weer…omdat deze het zat zijn voor dit salaris voor u te werken”, legde ik hem uit. “De tijden zijn veranderd. Denk er maar eens over na!” vertelde ik mijn opdrachtgever fijntjes tot slot, wetende dat de arbeidsmarkt wel heel krap aan het worden is… “de chauffeur draagt een grote verantwoordelijkheid. Dat mag en kunt u niet onderschatten!”.

Privé-chauffeur is een vak apart.

Het heeft even geduurd. Hele lange mails, enkele gesprekken en een bewuste ruzie verder is de knop bij de -allesweter- omgegaan. Nu gaat er toch permanent een professional achter het stuur. De directiechauffeur heeft nu een functieprofiel, valt in de juiste salarisschaal, is gecertificeerd en perfect geschoold en speelt een hele goede rol binnen het team. Het loopt weer lekker. Deze zaak is nu goed georganiseerd.

De veiligheidsrisico’s zijn weer in grip. Geen informatie meer op straat…Zowel op het terrein van de persoonlijke bewaking van mijnheer, als ook wat de geheimhouding betreft is alles verbeterd. En raad eens wat? De VIP is veel productiever omdat hij zich nergens meer mee hoeft te bemoeien. Ieder zijn vak. Rust in de vent, is rust in de tent.

Intussen wordt mijnheer beveiligd door vier mensen en dient de chauffeur over een erkend DEKRA certificaat te beschikken omdat hij ook veel in het buitenland rijdt. Het beeld van de directiechauffeur in het hoofd van de vip is inmiddels aangepast. Een gecertificeerd directiechauffeur biedt veel meer garanties.

Er werd voordien gewoonweg niet over nagedacht -omdat het als laagste functie van het bedrijf werd beschouwd-. Over het feit dat de directiechauffeur alles hoort, ziet en weet, altijd alert dient te zijn, altijd klaar staat, optimaal fit zijn of haar werk dient te doen…dat werd pas helder bij de inventarisatie. De vip ziet zijn directiechauffeur vaker dan zijn eigen levenspartner….en is afhankelijk van zijn vakmanschap. Het lot van zijn veiligheid ligt in handen van de -directiechauffeur- of -veiligheidschauffeur-

Ik ben vaak betrokken bij adviezen over salariëringen bij onze werving- en selectieopdrachten. Zie hiervoor het artikel hier verderop op Chauffeur.nl.

Hier praten we over de nieuwe generatie directiechauffeurs met meerdere specialisaties. Met een duidelijke visie en meerwaarde voor de Raad van Bestuur en het secretariaat, waarmee hij intensief samenwerkt. Met een brede ontwikkeling op het terrein van communicatie, representatie, talenkennis, wegenkennis en een excellente rijvaardigheid met optimaal timemanagement. De vip blij, het secretariaat blij en de directiechauffeur blij! Discretie en professionaliteit gegarandeerd (en in diverse talen verkrijgbaar)!

Leegloop komt nu op gang

De komende jaren vertrekken ieder jaar circa actieve 325 directiechauffeurs per jaar uit hun functie. Zij gaan met pensioen. Nu eist de CEO dat zijn of haar directiechauffeur officieel erkend is opgeleid. Zij zien in dat de huidige directiechauffeur meerwaarde biedt.

Het is tijd voor een nieuwe generatie directiechauffeurs. Welkom bij Chauffeur.nl, jouw startpunt.

Alle nieuwe artikelen

Certificering van chauffeurs

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in het land van de chauffeurs. En schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarin staan ook regelmatig leuke aanbiedingen en vacatures die voor jou interessant kunnen zijn. Meld je aan voor de nieuwsbrief.