Opleiding voor directiechauffeur volgen?

dec 6, 2019

Home » Directiechauffeur » Opleiding voor directiechauffeur volgen?

Opleiding voor directiechauffeur volgen?

Als je het vak van directiechauffeur of privé-chauffeur serieus wilt uitoefenen, dan wordt altijd om een erkend certificaat gevraagd.

Er zijn twee soorten certificaten te behalen in Nederland voor het vak directiechauffeur:

  1. Het CCV, toetst op basis van jouw rijvaardigheid en theoretische kennis (via Multiple Choice),
  2. DEKRA, toetst op zowel jouw rijvaardigheid als ook vakbekwaamheid en kennis via een praktijktoets van 2 uur.

CCV D

In Nederland is sinds 2003 het CCV D certificaat een bekend diploma/certificaat. Je doet, nadat je bij een erkende opleider 40 uur rijonderricht hebt gevolgd,  theorie- en praktijkexamen doen bij het CCV. Het CCV D- is een onderdeel van het CBR. Nadat je voor beiden examens bent geslaagd, dan ontvang je het CCV D pasje. Dit is het bewijs dat je bent opgeleid als directiechauffeur. Dit pasje is vijf jaar geldig. Door het volgen van 3 herhalingsdagen binnen die 5 jaar, blijft jouw CCV D pasje geldig.

DEKRA Directiechauffeur

Daarnaast kan je kiezen om de vakopleiding directiechauffeur te gaan volgen met het felbegeerde DEKRA certificaat. Dit is dezelfde opleiding als het CCV D, maar wordt uitgebreid met een aantal extra modules. Zo train je ook in het buitenland (Duitsland en België) en dien  je over kennis te beschikken om ook in het buitenland te kunnen rijden. Dit heet Internationaal Executive Chauffeur (IEC). Je wordt tijdens het praktijkexamen op 40 punten getoetst door de DEKRA examinator. Dit vak gaan namelijk niet alleen over rijvaardigheid, maar het gaat ook om de beroepshouding, jouw communicatie, manier van optreden en het kennen van de protocollen. Het DEKRA examens wordt vooral leuk gevonden. Het slagingspercentage is 93%.

Voorafgaand aan het DEKRA examen ontvang je, de avond van tevoren, jouw ritopdracht gewoon via de email. Zo kan je de examenrit goed voorbereiden. Dit examen lijkt dus ook op een echte rit uit de praktijk.

  • Hoe communiceer je als directiechauffeur?
  • Hoe treed je op tijdens de examenrit?
  • Heb je je rit goed voorbereid?
  • Wat heb je aan en wat straal je uit?
  • Heb je de parate kennis om ook naar het buitenland te rijden?

De DEKRA D opleiding voor Internationaal Executive Chauffeurs (IEC) is dus veel uitgebreider dan het sec-Nederlandse certificaat CCV-D. De DEKRA gecertificeerde vakopleiding voor directiechauffeurs kent ruim 105 studie-uren. Het CCV omslaat 80 studie-uren.

Voordat je examen mag doen bij DEKRA dien je over een Verklaring Omtrent Gedrag te beschikken. Ook moet je eerst over een Medische Verklaring beschikken, zodat je kunt aantonen dat je gezond bent van lijf en leden. DEKRA wil de opdrachtgever kunnen garanderen dat deze geen criminele achtergrond heeft en dat de directiechauffeur gezond van lijf en leden is.

CCV heeft aangekondigd dat ze gaat stoppen…

In november 2018 heeft het CCV te kennen gegeven, te willen stoppen met het afnemen van de CCV D examens. Sindsdien is een groepje opleiders bezig om de examens elders onder te brengen. Mogelijk wordt dit het IBKI. Dit zou per 2020 ingaan, zo heeft het CCV gecommuniceerd. Dat is echter nog niet gelukt. Hoe het CCV D certificaat in de toekomst eruit ziet, is dus onzeker op dit moment (januari 2020).

Het vak blijft in ontwikkeling:

Kies dus voor een opleider die met de tijd meegaat. De markt voor directiechauffeurs bestaat uit circa 4.000 actieve bedrijven, instellingen en overheidsdiensten. Die vragen een directiechauffeur  die veilig rijdt, goed anticipeert en over een uitstekende beroepshouding beschikt. Deze directiechauffeur heeft een service-verlenende instelling en is dienstbaar.

Daarom wordt steeds vaker voor het DEKRA certificaat gekozen. Het vervolg is ook in de maak:  De DEKRA D2 zal zich daarom richten op het vak VeiligheidsChauffeur.

Wil je de verschillen zien tussen het CCV D certificaat en het DEKRA-certificaat? Klik dan hier.

Het vak directiechauffeur is nog steeds in ontwikkeling. Zo is in 2019 de www.veiligheidschauffeur.nl geïntroduceerd voor speciaal de advocatendoelgroep. Via de campagne www.advocaatbescherming.nl zal het vak directiechauffeur voortaan een extra specialisatie kennen. Dit in verband met de recente aanslagen binnen dat werkterrein.

Wil je meer informatie over de opleidingen voor directiechauffeurs?

Meld je dan aan via de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.

ChauffeurPRO ©.

Alle nieuwe artikelen

Certificering van chauffeurs

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in het land van de chauffeurs. En schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarin staan ook regelmatig leuke aanbiedingen en vacatures die voor jou interessant kunnen zijn. Meld je aan voor de nieuwsbrief.