Home » Chauffeur hulpdiensten » Brandweerchauffeur worden

Het heeft je misschien al op jongere leeftijd aangesproken? Dat beroep van brandweerchauffeur. Met een grote rode vrachtwagen, met toeters en bellen door het verkeer rijden, op weg naar een redding. Officieel heet dat met Optische en Geluidssignalen.

Het spreekt veel mensen tot de verbeelding: brandweerchauffeur. Maar hoe zit dit nu met dit beroep? Kan je dit ook beroepsmatig worden? En zo ja, hoe gaat dit dan in de praktijk.

In de praktijk

Ja, je kunt brandweerchauffeur worden. Daarvoor zal je je moeten aanmelden bij een brandweerkorps als vrijwilliger of moeten solliciteren voor de functie als Manschap bij een brandweerkorps of een bedrijfsbrandweer. Bij deze laatste brandweer zal je echter niet verder komen dan het gebied waarvoor je bent opgeleid. Dit kan bvb het Shell terrein zijn, of van Hoogovens (Tatasteel) of andere bedrijfsterreinen.

Als je gaat solliciteren als manschap, dan word je eerst opgeleid tot brandwacht. En vanuit daar kan je Chauffeur-pompbediener worden. Dan moet je natuurlijk wel het C-rijbewijs vrachtwagen behalen. Want het vak brandweerchauffeur gaat altijd samen met het bedienen van de apparatuur aan boord. En dat is in veel van de gevallen de pomp voor de watervoorziening. Je wordt dan door de brandweer volledig opgeleid, zonder dat je zelf hierin geld hoeft te investeren.

Zodra je je C-rijbewijs hebt behaald en je wordt dan aangesteld voor de opleiding Brandweerchauffeur, dan volg je een rijopleiding van 8 dagdelen, waarbij je veel leert over de wagen, de opstelplaats (waar zet je de brandweerauto neer als je bij een woningbrand of beknelling aankomt), je leert met optische en geluidssignalen te rijden en je leert over incidentmanagement (hoe zet je de wagen het veiligste neer bij een ongeval op de autosnelweg en hoe zorg je ervoor dat er weer een vlotte doorstroming van het verkeer weer mogelijk is).

Vervolgens word je aangesteld door jouw commandant en volgt een aanwijzing op een specifiek voertuig. De brandweer kent vele soorten brandweervoertuigen.

  • Tankautospuit,
  • Tankwagen,
  • HV wagen
  • Redvoertuig (ladder of hoogwerker),
  • Waterwagen,
  • 4×4
  • En nog een aantal specialistische voertuigen zoals duikwagen en Haakarm.

Je hebt bij de brandweer dus veel mogelijkheden om als chauffeur van een brandweervoertuig aan de slag te gaan. Vergeet echter niet dat de functie vaak niet op zichzelf staat. Naast brandweerchauffeur ben je ook manschap (brandwacht) en moet je ingezet kunnen worden bij brand of beknelling. Daarnaast heb je vaak nog een specialisatie zoals reanimatie of AED bediener. Zo ben we niet alleen chauffeur maar ook echt een brandweermens. Dit geldt voor mannen en vrouwen.

Meer informatie over de brandweer kan je vinden op www.brandweer.nl.

Brandweerrijschool

Wil je opgeleid worden tot brandweerchauffeur of als specialistisch rijdocent Optische en Geluidssignalen die voor de brandweer opleidingen verzorgd? Dan kan je informatie vinden bij de Brandweerrijschool.nl

Alle nieuwe artikelen

Certificering van chauffeurs

Gerelateerde artikelen