Opleiden en vakbekwaam houden van WRM-erkende rijinstructeurs

Binnen de hulpdiensten zelf is te weinig capaciteit om iedereen op te leiden én vakbekwaam te houden. Daarom wordt een deel van deze opleidingen nu overgelaten aan de particuliere markt. In Nederland is BRUSECO actief in het opleiden en bekwaam maken van WRM-rijinstructeurs. De rijdocenten OGS+ zijn grotendeels werkzaam bij de Brandweer, Ambulancediensten, Politie en Marechaussee. Zij dragen kennis over aan de chauffeurs van de veiligheidsregio’s en aan nieuwe rijdocenten OGS+. Inmiddels is er ook succesvol een groeiend aantal WRM-Rijinstructeurs opgeleid die professioneel rijonderricht aan de hulpdiensten kunnen en mogen geven.

BRUSECO heeft onlangs de Brandweerrijschool opgezet. Bij de Brandweerrijschool worden brandweerkorpsen, huisartsenposten en het Rode Kruis projectmatig ondersteund in het opzetten van eigen rijopleidingen binnen de eigen regio. Specialistische opleidingsinstituten, richten zich op het opleiden en vakbekwaam houden van WRM-erkende rijinstructeurs, die onder andere voor de brandweerorganisatie of andere hulpdiensten rijonderricht (gaan) geven. Soms zijn ze al werkzaam bij een hulpdienst, maar dan als vrijwilliger of in een andere functie. Ook WRM instructeurs met een eigen rijschool kunnen worden opgeleid om voor de Hulpdiensten trainingen te verzorgen. Alle WRM-rijinstructeurs dienen daarvoor te beschikken over de IBKI Bevoegdheidspas OGS. Hierbij staat OGS voor Optische en Geluidssignalen. Die opleiding wordt door de Brandweerrijschool, powered by BRUSECO verzorgd.

Iedere rijinstructeur die zijn of haar OGS+ bevoegdheidspas heeft behaald kan zich vanaf nu specialiseren. Om goed les te kunnen geven aan bijvoorbeeld een brandweerman, heb je ook kennis nodig over het werk van deze mensen. Het is een mooi vak en je kunt in deze hoek gegarandeerd aan de slag. Meer informatie: www.brandweerrijschool.nl

In Nederland zijn ongeveer 14.000 -16.000 chauffeurs (B en/of C) werkzaam binnen de hulpdiensten, die allemaal met optische en geluidssignalen moeten kunnen rijden. Daarvoor volgen ze een opleiding rrDeze chauffeurs mogen alleen worden opgeleid door OGS+ Rijinstructeurs. WRM instructeurs die hun bevoegdheidspas OGS+ willen behalen doen hiervoor praktijk- en theorie-examen bij het IBKI. Ben jij WRM-rijinstructeur en heb je interesse in de Vakopleiding Rijdocent OGS+? Klik dan hier voor meer informatie.

Om Rijdocent OGS+ te kunnen worden, dien je eerst het WRM-Instructeursbewijs te halen. Ben je nog niet opgeleid tot WRM-Rijinstructeur, maar wil je dit wel worden? Klik dan hier voor meer informatie.

Wordt Fan van Chauffeur.NL en blijf op de hoogte van dit vakgebied via onze nieuwsbrief de ONDERWEG. Meld je daarvoor aan.