We zijn er allemaal mee geconfronteerd: de economie komt door de uitbraak van Corona ook in Nederland (bijna) tot stilstand. Ineens worden we gegijzeld door maatregelen die ons leven direct beïnvloeden. Dit zijn we niet gewend. Het goede nieuws is; we zijn niet de enigen. Iedereen heeft last van de gevolgen van het virus en van de maatregelen. Gedeelde smart is halve smart.De vraag is hoe we hiermee omgaan. Wat kunnen we in deze situatie het beste doen? Als platform voor chauffeurs willen we jou graag helpen met tips en updates, die je misschien zelfs op goede ideeën kunnen brengen. Want het komt óók weer goed. En daar kun jij aan bijdragen.

Ons eerste advies is: blijf bij de feiten:

  • Het Coronavirus is voor een bepaalde kwetsbare doelgroep gevaarlijk. Voor de meerderheid van de Nederlanders gelukkig niet,
  • Deze situatie is tijdelijk van aard. Dat staat vast. We weten natuurlijk niet hoe lang dit gaat duren; het jaar 2020 zal voor veel mensen lastig worden. Er komt echter een moment dat we weerbaar zijn en het virus geen vat meer op ons kan krijgen. Dus laten we ook vaststellen: het komt goed.
  • Er worden maatregelen genomen om de schade zoveel mogelijk te beperken en de groei van het virus af te vlakken waardoor iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Nederland volgt hierin een verstandig beleid. Een lock down is overigens nog steeds niet uitgesloten. Dit zal plaatsvinden zodra het aantal IC bedden niet meer voldoende is.

 

Wat jij kunt doen? Volg de adviezen op van het RIVM. Dit zijn de experts, met een nuchtere aanpak, gebaseerd op feiten. Er is een vaccin of medicijn in aantocht en mensen worden op termijn ook resistent. Dit wordt nu gemeten via de mensen die bloed doneren bij Sanguin. Dus er komt verlichting aan voor de toekomst.

 

Feiten zijn ook hard

  • Door de uitbraak en verspreiding van Corona liggen tientallen mensen op de intensive Care. Zij vechten voor hun leven. Hun families moeten op afstand blijven om niet besmet te worden. 75% van de overleden mensen lag niet op de IC.
  • De roodgekleurde vlekken op de kaart zijn veroorzaakt door superverspreiders. Dat is in Nederland nu onmogelijk gemaakt door – social distancing– (afstand houden en niet in groepen bij elkaar komen). Dat is de reden waarom we geen volledige lock down hebben.
  • Vertrouw erop dat – als een lock down nodig is- dit ook gedaan zal worden. De consequenties zijn dan wel heel groot. Een lock-down is alleen maar bedoeld om de capaciteit van Intensive Care afdelingen niet te veel te belasten. Dat is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het Coronavirus is een ramp, dat is ook een feit. Kijk hier naar een interessante uitleg van het principe van superverspreiders.

 

Hulde aan de zorgverleners!

Laten we diep respect tonen voor onze zorgverleners, hulpdiensten, artsen, verpleegkundigen, ambulancemedewerkers en andere beroepen die nu overuren moeten draaien in de Corona zone. Zij doen het intensieve werk, voor jou en voor mij. Hulde aan hen allen!

 

Hoe zit het met jou? Hoe gaat het met jou? Opeens zit je thuis… Wat er op dit moment in Nederland (en in de rest van de wereld) gebeurt hebben we niet eerder meegemaakt. Het zijn geen gemakkelijke tijden, nu ons inkomen grotendeels wegvalt.Uit een crisis kun je sterker worden. Het geeft je inzichten en biedt vaak nieuwe perspectieven. Houd je hoofd koel en denk niet in rampscenario´s. Houd goede moed! Zo houd je een open blik voor jezelf én voor de mensen om je heen. Op die manier komen we met elkaar door deze crisis. Geloof in de goede afloop. Dat maakt je al weerbaar.

Tips: 

  1. Laat je niet bang maken. Angst is een slechte raadgever.
  2. Blijf bij de feiten. Dus leer bij over wat er echt gebeurt. Ontdek bij jezelf of je juist bent geïnformeerd,
  3. Zorg voor persoonlijke hygiëne, was je handen regelmatig,
  4. Heb je griepverschijnselen of ben je in een risicogebied geweest? Blijf dan binnen en zorg ervoor dat geen andere mensen mogelijkerwijs besmet,
  5. Zorg ervoor dat jouw weerstand optimaal blijft. Daar kan je fantastische tips over vinden op internet hoe je je weerbaar kunt maken tegen het Corona virus.  Klik hier! voor aanvullende tips 
  6. Blijf bewegen, eet gezond, rook niet en zorg voor een goede nachtrust,
  7. Zet doelen en kijk vooruit en geloof in een goede afloop.

 

We zijn er voor elkaar

  • Blijf bij oudere of zieke mensen uit de buurt, maar vergeet hen niet. Deze groep is erg kwetsbaar. Bel even of stuur een berichtje als dat mogelijk is. Kijk waar je kunt helpen of geef hen een momentje van je tijd en aandacht. We hebben tegenwoordig veel technische mogelijkheden.
  • Breng je persoonlijke kosten omlaag en ga op je spaargeld zitten. Breng financiële lasten omlaag. Zeg nauwelijks gebruikte abonnementen op en kijk waar je op je vaste lasten kunt besparen. Vraag tijdig om hulp! Doe het niet alleen, maar deel dit met jouw dierbaren.
  • Ook ondernemers kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Bestel je afhaalmaaltijden direct bij het lokale restaurant en steun ondernemers die ook jou kunnen helpen.
  • Ben je thuis omdat er geen werk voor handen is? Ga dan studeren of zaken afronden waar je nog niet aan bent toegekomen! Kom wijzer uit deze crisis! Dat zijn investeringen die jou verder helpen zodra dit weer achter de rug is. Nu heb je de tijd!
  • Misschien denk je erover om Rijinstructeur te worden? Dan kun je tegen een aantrekkelijk tarief vanaf volgende week bij BRUSECO online (live) een theorietraining WRM-B volgen.
  • Ben je rijinstructeur en wil je je specialiseren in Rijdocent OGS+? Start dan vast met je theorie en schrijf je in voor de online theorietraining ter voorbereiding op het examen. Onze docent helpt je graag met je studie.

 

Persoonlijke hygiëne

Zorg ervoor dat je de hygiëne maatregelen in acht houdt: vermijd zoveel mogelijk lichamelijk contact en overdracht van het virus. Maak je stuur en de handgrepen van de auto regelmatig even schoon. Was regelmatig je handen. Kom live niet met meer dan 2 of 3 personen per dag in contact. Zo krijgen verspreiders geen kans en zal het aantal besmettingen met de dag afnemen.

 

Kijk ook hier voor meer informatie: 

 

Zoals Mark Rutte het in zijn toespraak al zei: “het virus zal nog lang onder ons zijn”. We kunnen dit niet tegenhouden. Wel kunnen we ons hiertegen wapenen door resistentie te ontwikkelen en door ons te houden aan de regels die opgesteld zijn door het RIVM. Daarmee voorkomen we grotere rampen en beperken we met elkaar de gevolgen.

 

In dienst van ons allen halen we in deze periode het beste in ons naar boven. We kunnen ook positief blijven en elkaar helpen. Wij helpen jou graag om jouw zinnen te verzetten en je een doel te geven de komende periode. Wees hartelijk welkom!

Laten we ons één ding realiseren: deze crisis is van tijdelijke aard. Er zal op een moment weer een opgaande lijn zichtbaar worden in de activiteiten. Zorg er dan voor dat jij goed bent voorbereid, gezond en weerbaar bent. Want dan zou het wel eens heel druk kunnen worden. Dan zullen we samen de handen uit de mouwen moeten steken en er voor de volle 100% tegenaan moeten gaan. Dan halen we het weer in met elkaar. En dat doen we ook samen!

Paul Brussaard

 

 

Over de auteur

De auteur Paul Brussaard is oprichter  van ChauffeurPro en is oprichter en eigenaar van BRUSECO Certificering van Chauffeurs, BRUSECO Hulpdiensten, de Brandweerrijschool.nl, Ambulancerijschool.nl, Chauffeur.nl en Brussaard High Level Mobility Solutions.

Paul is daarnaast communicatieadviseur bij het Regionaal Operationeel Team van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Paul is sinds 1999 actief als brandweerman, oefencoördinator en oefenleider bij de Brandweer. Paul is Master NLP en auteur van de Leergang Didactische Vaardigheden Rijonderricht Voorrangsvoertuigen. Hij is Hoofd Opleidingen bij BRUSECO.