Uitzendbureaus worden extreem duur door nieuwe wet

ZZP-er in opkomst

De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zaagt aan de poten van het uitzenden, ook al werd aanvankelijk gesteld dat uitzenden buiten schot zou blijven. Dit biedt kansen voor zzp-ers. Ook binnen de markt van de chauffeursdiensten.

Chauffeur.NL gaat hierop inspelen en bezint zich op plannen om een platform op te zetten voor ZZP-chauffeurs via een eigen APP Chauffeur.NL. Dit zal voor taxiondernemers, directiechauffeurs, TaxiPlus chauffeurs, Ambulancechauffeurs en Touringcarchauffeurs beschikbaar worden gesteld. (ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel)

 

Uitzenden wordt extreem duur

De nieuwe wetsvoorstellen maken uitzenden extreem duur. Dat maakt de positie van de ZZP-er sterker op de markt. Op uitzenden wordt de hoge WW-premie van toepassing en dat betekent dat die premie drie keer zo duur wordt als de premie die betaald moet worden voor iemand in een vast dienstverband. Daarnaast worden per 1 januari 2020 alle uitzendondernemingen in sector 52 geplaatst, waardoor ook een zeer hoge premie van toepassing is op de ziektewet en de WGA. Deze toekomstige hoge kosten zullen allemaal in rekening worden gebracht bij de eindopdrachtgever, met als gevolg dat die steeds meer weerstand zal voelen om in zee te gaan met een uitzendbureau. Terecht is in het wetsvoorstel opgenomen dat voor payrollondernemingen een lager premieregime van toepassing is. (bron NBBU).

De ZZP-er is verder veel flexibeler in het aannemen van opdrachten.

Veel taxichauffeurs, ambulancechauffeurs en directiechauffeurs denken erover om ook zzp-er geworden. Er zijn zelfs al studenten die zichzelf als zzp-er verhuren. Dit biedt hen niet alleen de vrijheid om te kiezen welke opdrachten ze wel of niet aannemen, het geeft ook een betere vergoeding dan een loondienstbetrekking. De wet bereikt het tegenovergestelde van het doel: het lijkt erop dat een zeer groot aantal dienstverbanden wordt ingeruild voor het ondernemerschap.

Willem vertelt: “Als zzp-er bouw ik een eigen groep opdrachtgevers op, waaruit ik steeds kan kiezen voor wie ik wil werken. Dat betekent dat ik mijn werk kan afwisselen. Dit kan ik niet als ik in dienst ben bij een werkgever. Door me aan te sluiten bij een platform voor chauffeurs is mijn continuïteit gegarandeerd, wordt mijn telefoon aangenomen en worden de facturen op tijd verstuurd. Ondertussen kan ik lekker sturen! Ik heb mij aangesloten bij o.a. Brussaard Chauffeursdiensten. Daar ben ik directiechauffeur en werk ik mee als parkeerbegeleider. Ik ben tevens ambulancechauffeur bij de regio Zuid Holland Zuid. Daar verdien ik ook iets meer per uur, maar ik heb niet alle dagen werk. En af toe mag ik ook voor een bekende van mij werken als vrachtwagenchauffeur. Maar dit is ook soms wat zwaarder werk. Dat is ook niet iets voor iedere dag. Zo wissel ik de werkzaamheden af. Ik kies dan ook zelf mijn vrije tijd. Want ik bepaal op deze manier mijn eigen werktijden. Met de huidige mogelijkheden is het voeren van de administratie ook veel eenvoudiger geworden. Dus daar heb ik niet zoveel tijd meer voor nodig. Heerlijk!”.

Overweeg je ook om ZZP-er te worden als chauffeur? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en zorg ervoor dat je binnenkort op de hoogte wordt gebracht van de mogelijkheden.

Chauffeur.nl zal bijeenkomsten organiseren voor chauffeurs die interesse hebben om zich aan te sluiten bij een platform. Word ook Fan van Chauffeur.NL en profiteer van de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan deze bijeenkomsten. 

BrusArt Media 2020